Zomervakantie

Schöne Aussicht: de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijke zomervakantie

Chalet Schöne Aussicht biedt een fenomenaal uitzicht op het onderliggende dal en het nationale park Hohe Tauern. Maar al zodra je het vakantiehuis uitstapt, kun je heerlijk ontspannen gaan wandelen of mountainbiken op één van de routes die letterlijk voor je deur langs lopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Schöne Aussicht dé ideale uitvalsbasis is voor een onvergetelijke zomervakantie voor jong en oud. Maar ook in het voor- en najaar kun je je uiteraard prima vermaken in het gebied. Onderstaand zijn een aantal activiteiten en bezienswaardigheden beschreven waarbij er een aantal handige links (dik gedrukt) zijn toegevoegd aan de tekst.

Hohe Tauern

De Hohe Tauern beslaan een oppervlakte van bijna 1.900 km2 en is daarmee één van de grootste natuurgebieden van Europa. Het gebied is circa 120 km lang (oost naar west) en 50 km breed (noord naar zuid). Het beslaat delen van de provincies Salzburgerland, Karinthië en Tirol. Daarnaast loopt er een klein stuk door tot in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.

Het park kent vele hoogtepunten zoals de hoogste berg van Oostenrijk (Grossglockner, 3789 m), de langste gletsjer van de oostelijke Alpen (Pasterzengletsjer) en de hoogste watervallen van Europa (Krimmler watervallen). Het gebied heeft 266 bergtoppen van 3.000 meter en hoger, 342 gletsjers, bijna 300 beken en beekjes, 25 grote watervallen en meer dan 500 bergmeren. In de Hohe Taueren zijn meer dan 10.000 diersoorten gesignaleerd en je komt er meer dan 30% van alle in Oostenrijk voorkomende planten tegen. Kortom, een schitterend gebied waarin je de natuur in vele facetten kunt beleven en echt tot rust kunt komen.

In Mittersill is een groot bezoekerscentrum waar je alle benodigde informatie kunt verkrijgen over dit prachtige natuurgebied. Hier is ook een kindvriendelijke, interactieve tentoonstelling met 360-graden-panorama. Het is gesitueerd aan de provinciale weg; je kunt het niet missen als je vanaf het chalet Mittersill inrijdt.

Krimmler Watervallen

Eén van de hoogtepunten van de Hohe Tauern zijn de Krimmler watervallen. Met een valhoogte van bijna 400 meter zijn de Krimmler watervallen de grootste van Centraal-Europa en de op vijf na hoogste van de wereld. De bovenste waterval heeft een valhoogte van 140 meter, de middelste van 100 meter en de onderste weer van 140 meter. De watervallen vinden haar oorsprong in de gletsherbekk Krimmler Ache. Hierdoor varieert de hoeveelheid water die naar beneden stort sterk door het jaar heen. In juni en juli stroomt er 20.000 m3 per uur naar beneden, terwijl dit in februari slechts 500 m3 per uur is. Langs de watervallen loopt een wandelpad van 4 km. Vanaf de parkeerplaats loop je in circa anderhalf uur naar boven. De watervallen trekken 400.000 bezoekers per jaar.

Wandelen

In de omgeving van het chalet is een uitstekend netwerk van wandelroutes aangelegd. Vanuit de bergstations van de liften van Bramberg, Neukirchen en Hollersbach kun je talloze wandelingen maken. Tijdens de wandelingen kun je genieten van de groene almen, grazende koeien en geiten, en schitterende vergezichten over de Hohe Tauern en Kitzbüheler Alpen. Geniet van de talrijke bergmeren, het Alpenlandschap en de prachtige natuur. In de zijdalen zijn diverse themawandelwegen (sommige speciaal gericht op kinderen) zoals de Smaragdweg in het Habachtal en de Geologielehrweg in het Untersulzbachtal.

Mountainbiken & fietsen

Rond Bramberg ligt circa 800 km aan mountainbike routes. Ook wielrenners kunnen hun hart ophalen in het dal en de talloze beklimmingen van de omliggende bergen. Omdat de liften een groot deel van de zomer geopend zijn, nemen veel mountainbikers de fiets mee naar boven om vanaf één van de bergstations hun tocht te beginnen. Het is mogelijk om met de mountainbike naar het chalet te fietsen. Mountainbikes zijn, net als e-bikes overigens, op verschillende plekken te huur.

Motorrijden

In de omgeving kun je heerlijk motorrijden. Niet voor niets is er ieder jaar in Neukirchen am Grossvenediger het grootschalige motorfestival ‘Club of Newchurch’. De komende editie vindt plaats van 20 tot en met 27 juni 2021. In het chalet kun je enkele motoren binnen stallen in de ‘skiraum’, daarnaast kun je motoren plaatsen onder de carport.

Zwemmen

In de omgeving zijn er vele mogelijkheden om te zwemmen, zowel in natuurwater als in zwembaden. Beneden in Mühlbach is er een openbaar buitenbad met restaurant. Bij het zwembad is een speeltuin, ook kun je er beachvolleybal spelen. Ideaal om een paar uurtjes naartoe te gaan met de kinderen, het is nog geen vijf minuten rijden. In Hollersbach is een leuk meertje waar je heerlijk kunt zwemmen. Een wat groter meer vind je in Uttendorf, de Erlebnisbadesee Uttendorf/Weißsee is een leuk meer met grote glijbaan, klimmuur, restaurant, etc. Overdekte zwembaden vind je in Mittersill (Hallenbad Kogler) en in Wald (Kristallbad).

Overige bezienswaardigheden en activiteiten

In de omgeving van Chalet Schöne Aussicht zijn er daarnaast nog vele bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. De laatste jaren groeit het aanbod ieder jaar fors. Je kunt merken dat het zomerseizoen steeds serieuzer genomen wordt door een ieder. Onderstaand een kleine selectie uit het enorme aanbod.

  • In de omgeving van Bramberg zijn er door de jaren vele smaragden en mineralen gevonden. Met name het nabijgelegen Habachtal trekt nog altijd gelukszoekers. In museum Bramberg liggen de smaragden voor je uitgestald. Daarnaast kun je je verdiepen in de geschiedenis van Bramberg.
  • Houd je van wellness, dan is de Tauernspa in Kaprun zeker een aanrader. Ruim 20.000 m2 ‘Spa Wasserwelt’ wacht hier op je.
  • Golfliefhebbers kunnen terecht bij de golfbaan in Mittersill. Het is een goed onderhouden 18-holes-baan. Grotere banen vind je in Zell am See en Kitzbühel.